24 Nisan 2009 Cuma

Ispanaklı Kiş


İlk olarak sebzeli kiş yapmıştım. Fakat resmini çekememiştik. Bu sefer ıspanaklı mantarlı kiş denemem oldu . Bunun resmini çektiğimiz için sayfama koydum .

Gerekli Malzemeler:

200 Gr Tereyağ (sert olması gerekiyor)
1 Yumurta
2 Çorba kaşığı yoğurt (yoğurt yerine krema da kullanılabilir)
3.5 Su bardağı un (unun cinsine göre bazen biraz daha fazla kullanılabiliyor)
1 Çay kaşığı tuz

İç Malzemesi:

500 Gr ıspanak 150 gr Mantar
1 kuru soğan 1 Kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 Yemek kaşığı sıvı yağ
150 Gr beyaz peynir 1 Tatlı kaşığı limon suyu
100 Gr lor Tuz
3 Yumurta
Tuz ,karabiber
1 tatlı kaşığı çemen

Hamurun Yapılışı:

Katı yağ ,yoğurt,yumurta ve tuz robotta karıştırılır. Fazla yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. Streç kağıda sarılarak buzdolabında yarım saat bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan hamur, bir merdane yardımıyla 2 cm kalınlığında açılır.Yağlanmış tart kalıbına kenarları yüksek olacak şekilde yerleştirilir.175 dercede 25 dakika kadar pişirilir. (kıtır sevenler biraz daha fazla pişirebilir)

İçin hazırlanması:

Soğanlar mutfak robotunda kıyılır.Sıvı yağda hafifçe çevrilir. Yıkanıp ayıklanan ve küçük doğranan ıspanaklar ilave edilir beraberce kısık ateşte kavrulur. İçine tuz, karabiber ve çemen konur.(çemen arzuya bağlı)

Aynı şekilde soğan robottan geçirilip sıvı yağda hafifçe çevrilir .Yıkanıp ay şeklinde doğranan mantarlar ,tuz ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilir. 10 dakika pişirilir.

Kavrulan ıspanakların içine ufalanan beyaz peynir, lor ve 3 yumurta sarısı katıtlır karıştırırlır. Mantarlar da ilave edilir karıştırılır.

Yumurta beyazları ayrı bir kapta bir fiske tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpılır.Bu karışım spatula ile önceki karışıma yavaş yavaş yedirilir.

Fırından çıkarılan tart biraz ılınınca yapılan ıspanak ve mantarlı karışım üstüne konur .Tekrar fırında 30 dakika kadar pişirilir.

Not :
Bu tarifi ilk okuduğumda amma çok tefferuat var nasıl başa çıkılır bunca şeyle demiştim. Ama ıspanak kavurmasını ve mantarlı içi boş bir vaktimde hazırlayıp derin dondurucuda saklıyorum. Ispanak kavurması kah börekte, kah kişte kullanılıyor. Mantarlı iç ise makarnalara sos oluyor , etin yanına sos oluyor ve de kiş yaparken kullanılıyor.

Böylece geriye kiş yaparken sadece yumurta ve peynir ilavesi ve de hamurun yapılması kalıyor.
Hamuru da evvelce hazırlayıp derin dondurucuda 10 -12 gün kadar bekletip kullandığım oluyor .

0 yorum:

Her Lokmada Ayrı Bir Lezzet   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP