24 Haziran 2009 Çarşamba

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası


Gerekli Malzemeler:

1.5 Su bardağı yeşil mercimek
1 Kuru soğan
1 Su bardağı erişte
250 Gr kuşbaşı et
50 Gr tereyağ
5 Su bardağı et suyu
Tuz
1 Tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı:

Mercimek yıkandıktan sonra haşlanır.

Soğan yemeklik doğranır. Yağda hafifçe kavrulur . Etler ilave edilir.Biraz kavurduktan sonra et suyu ilave edilip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Kaynamakta olan et suyuna tuz ve erişteler ilave edilir.5 dakika pişirilip Haşlanmış mercimek eklenir.
Ayrı bir tavada az tereyağ eritilir içinde nane kavrulur çorbaya ilave edilir.

23 Haziran 2009 Salı

Mor Lahana Salatası


Gerekli Malzemeler:

1 Adet mor lahana
2 salatalık
2 Domates
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Limon suyu
1 Tatlı kaşığı nar ekşisi
Tuz

Lahana için:
1 Su bardağı su
1 Su bardağı sirke
5-6 Diş sarımsak
Tuz

Yapılışı:

Mor lahana ince ince kıyılır. Bir bardak su, bir bardak sirke ,tuz ve doğranmış sarımsakla harmanlanıp kapalı bir kapta bir gece bekletilir.
Suyu süzülür tekrar tuz ile ovalanır ve yıkanır.
Salatalık ve domatesler soyulup küçük küçük doğranır.
Nar ekşisi ,zeytinyağı ve limon suyu tuzla karışım yapılır.
Lahanalar salatalık ve domatesler harmanlanıp üzerine bu sos gezdirilir.

22 Haziran 2009 Pazartesi

Sebzeli Kiş


Ispanaklı kiş yapmıştık. Tarifleri karıştırırken sebzeli kiş tarifi gözüme ilişti. Detaylar karmaşık gibi gelebilir ama sebzeli kiş de çok güzel oluyor.

Gerekli Malzemeler:

Hamuru İçin:

200 Gr tereyağ
1 Yumurta
2 Çay kaşığı tuz
3 Çorba kaşığı krema (ben ikinci yapışımda yoğurt kullandım )
3.5 Su bardağı un

İçi İçin:

2 Havuç (Haşlanacak)
2 Kabak
1 Demet dereotu
3 Yumurta akı
2 Yumurta
150 Gr beyaz peynir
100 Gr lor peyniri
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı köri


1 Çorba kaşığı kekik
1 Çorba kaşığı dolmalık fıstık
2-3 Tane közlenmiş kırmızı biber


2 Çorba kaşığı rende permesan peynir

Yapılışı:

Tart hamurunun hazırlanması:

Soğuk katı yağ , bir kaç parçaya bölünür .Hamur karıştırma kabına konulur. Un ,yumurta,krema ve tuz ilave edilerek karıstırılır. Un miktarı + - değişebilir.
Biraz sert bir hamur olması gerekiyor. Streç ile sarılarak buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir.
Buzdolabından çıkınca tekrar yoğurulur.Merdane yardımıyla açılır.katı yağ ile yağlanmış tart kalıbına yerleştirilir. Kenarları yükseltilir. Bir kaç yerinden bıçakla çizilerek 175 derce fırında 30 dakika ğişirilir.

İçin hazırlanması:

Havuç haşlanır.Yuvarlak kesilerek doğranır.
Kabak da soyulup yuvarlak dilimlenir.
Dereotu ayıklanıp doğranır.
Bir kabın içine 2 bütün yumurta, çatalla ezilmiş beyaz peynir, krem peynir, tuz ,karabiber ve köri konularak karıştırılır.
3 yumurta akı bir fiske tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpılır.
Çırpılmış yumurta akı bir spatula yardımıyla birinci karışıma yedirilir.İçine dilimlenmiş kabak,havuç ve doğranmış dereotu ilave edilir. Karıştırılır.
Tart ,fırından alınıp ortasına bu karışım konulur.Üstüne rende permesan peyniri dolmalık fıstık ve kırmızı biberler konulup 30 dakika daha aynı ısıda pişirilir.

15 Haziran 2009 Pazartesi

Etli Enginar Dolması


Enginar mevsimi geldi geçiyor bile. Enginar karaciğere çok faydalı bir besin. Sarılık geçirenlerin bir buçuk ay kadar her gün bir enginar yemesi tavsiye ediliyor.Bilindiği gibi enginar özü içeren haplar da eczanelerde satılıyor.

Zeytinyağlısını yapmıştık,bu sefer de dolmasını yapalım dedik. Enginarlı pilav da çok güzel oluyor onu da belirtmeden geçemiyeceğim. İnşallah en kısa zamanda yapıp yazarım.

Gerekli Malzemeler:

6 Adet iri enginar
750 gr dolmalık kıyma
1 Kuru soğan
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
2 Kahve fincanı pirinç
1 Demet dereotu
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
2 Su bardağı su
50 Gr tereyağı
Ayrıca pirinci haşlamak için 2 Su bardağı su
Limon

Yapılışı:

Enginarların tepesi bıçakla kesilir. Ortası açılır.Kaşık yardımıyla temizlenir. (Türkiye' de artık temizletip satın alabiliyorsunuz ,fakat yurtdışında mümkün değil .Onun için kola kuvvet ayıklamak gerekiyor) Etrafındaki yaprakların hepsi alınmaz çanak şeklinde kalması gerekiyor .Kararmaması için içi limonla ovulur ve limonlu suyun içinde bekletilir.

İçin hazırlanması:

Kıyma bir kaşık sıvı yağ konularak hafif ateşte kavrulur.Soğan da yemeklik doğranıp bir yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur.
Pirinç yıkanır iki su bardağı su ile haşlanır.
Dereotu yıkanır doğranır.
Kavrulmuş kıyma ve soğan,haşlanmış pirinç,doğranmış dereotu ,tuz ,karabiber karıştırılıp harmanlanır.
Bir kaşık yardımıyla çanak şeklinde ayıklanan enginarların içi doldurulur.
Yayvan bir kaba konulup iki su bardağı su ve tereyağ ilavesi ile enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

8 Haziran 2009 Pazartesi

Yufkada Köfte


Bu tarifi Oktay ustadan uyarladım. Bir nevi yufkalı mantıyı andırıyor. Afiyetle yedik.

Gerekli Malzemeler:

4 Yufka
Yarım kg köftelik kıyma
1 Kuru soğan
2 Çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber

Yufkalara sürmek için
1 Su bardağı sıvı yağ

Sos için:

150 Gr tereyağ
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Su bardağı su


Yapılışı:

Soğan rendelenir. Kıyma ,tuz karabiber ile karıştırılarak köfte hamuru yapılır. İçine dolmalık fıstık da konur .Yarım saat buzdolabında bekletilir.
Buzdolabından çıkarılan köfte hamuru tekrar yoğurulur.İkiye bölünür,rulo yapılır.
Yufkalardan biri tezgaha yayılır.Üzerine fırça yardımıyla, sıvı yağ sürülüp ikiye katlanır.
Geniş kısmına ,köfte hamurundan rulo şeklinde köfte konur.Yufka sigara böreği sarar gibi sarılır. Bütün yufkalara aynı işlem uygulanır. Bu yufkalar buzdolabında 2 saat kadar bekletilir. Çıkartılıp iki parmak genişliğinde kesilir. Hafifçe yağlanmış tepside 180 dercede 45 dakika kadar pişirilir.
Diğer taraftan tereyağı eritilir . İçine bir bardak su konur, kaynayınca salça ilave edilir.
Servis edileceği zaman yufkaların üzerine bu salçalı karışım sos olarak dökülür. Arzu edilirse yoğurt (sarımsaklı ya da sarımsaksız) konulabilir.

Her Lokmada Ayrı Bir Lezzet   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP