Mutfak sanatı
Bence ister pasta yapın, ister başka yemek yapın yemek pişirmek bir sanattır. Arkadaşların bloglarında pasta süslemelerini veya yemek sunuş tarzını görünce ister istemez güzel bir sanat eserine hayran kalıyor insan. Belki bilirsiniz eski devirde konağa bir aşçı alınacakmış. Evin beyi her gelen aşçıya yemeği nasıl pişirirsin diye sorduğunda herkes soğanı şöyle doğrarım, şöyle kavururum, yağını bol koyarım gibi kendi maharetlerini söyler, fakat ev sahibi hiç birini işe almazmış. Nihayet bir aşçı gelmiş, ev sahibi ona da aynı soruyu sormuş. Aşçının, "yemekle beraber pişerim efendim", cevabı işe alınmasını sağlamış. Yemek yaparken sevginizi kattınız mı beraber pişersiniz ve yemekleriniz lezzetli olur.
El elden üstündür
Herkes yemek yapabilir. Ama el becerisi ve deneyim kişiyi hem pratikleştiriyor hem de mutafakta devrimler yarattırabiliyor. Hiç biraraya gelmeyeceğeni düşündüğünüz şeyler çok güzel tatlar çıkmasına olanak veriyor. Kızımın verdiği bir tarifle her zaman salata için kullandığım kırmızı lahanadan kestaneli yemek yaptık. Bunun tarifini ve resmini ileride sayfama koyacağım kısmetse. Çok güzel olduğunu ve misafirlerimiz tarafından da beğenildiğini söylemeliyim. Kulakları çınlasın annem çok güzel yemek yapar. Hatta eşim "anasına bak kızını al" atasözüne göre önce kayınvalidesinin yemeklerini yiyip sonra benimle evlendiğini söyler. İşin espirisi bir yana hakikaten el elden üstündür. Annemin yaptığı barbunyayı kimi zaman aynı tatta tutturamam. Kabak tatlısını keza, öyle pişirir ki herkes fırınlanmış zanneder. Kitaplardan veya bloglardan bakıp yemek tarifi yaparken öyle olmadık şeyler geliyor ki insanın başına. Kullandığınız un, yağ veya kullandığınız ne varsa yaptığınız yemeğin tadını yaptığınız kekin kabarmasını herşeyi bir anda değiştirebiliyor. Tabii bu arada fırınınızın nasıl pişirdiği de çok önemli. Un dedim de aklıma gelmişken yazayım. Unun cinsi, daha doğrusu içindeki oranlar, yapacağınız pasta, simit, kek, börek için çok önemli. Tarife bakıyorsunuz dört bardak un yazıyor halbuki sizin kullandığınız un farklı ancak beş bardak kullanırsanız kıvamı tutturabiliyorsunuz. Bir keresinde simit denemem olmuştu. Çok sert oldular. Pizza denemelerim de de uğraşa uğraşa nihayet doğru unu buldum. Bu gibi ince noktaları da tariflerimde belirtmeye çalışacağım. Diyorum ya deneyim önemli.
2 yorum:
Blogunuz hayırlı olsun.Güzel tarifler bekliyoruz sizden.
Sevgiler.
Teşekkür ederim. Sizlerin de katkı ve fikirleriyle daha iyi olacağı kanısındayım. Bebişleri bizim için öpün. Sevgiler.
Yorum Gönder