31 Mayıs 2009 Pazar

Hazır yufkadan Patatesli Börek


Gerekli Malzemeler:

5 Orta boy patates
1 Kuru soğan
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
5 Yufka
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı su
2 Yumurta
Tuz
Karabiberağı
Kırmızı biber
30 Gr tereyağ
1 Çay bardağı sıcak su

Yapılışı:

Soğan yemeklik doğranır. Bir yemek kaşığı sıvı yağda çevrilir.

Patatesler haşlanır.Kabukları soyulup ezilir.İçine tuz karabiber ,kırmızı biber kavrulmus soğan katılır harmanlanır.

Sıvı yağ, süt ,su ve bir yumurta bir kapta karıştırılır.

Yufkalardan biri tezgaha yayılır. Sıvı karışım bir fırça yardımıyla yufkanın her tarafına sürülür.İkinci yufka üzerine konur.Yine sıvı karışım sürülür. Yufkalar önce dörde bölünür.Her bir parça tekrar üçe bölünür.

Bölünen parçaların geniş tarfına patatesli harç konulup rulo şeklinde sarılır.

Böreği hazırlayıp buzdolabında bir müddet bekletin (hatta ben bir gece önceden yapıp bekletiyorum) Fırına koymadan önce 30 gr kadar tereyağı ve 1 çay bardağı sıcak su ile yumurta çırpılır ve üzerine sürülür.

180 derece ısıtılmış fırında bir saat kadar pişirilir.

30 Mayıs 2009 Cumartesi

Milföylü Elmalı Çörek


Benim favorim olan bir tatlı çörek .

Gerekli Malzemeler:

12 Tane milföy hamuru
4 Elma
4 Çorba kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tarçın
2 Çorba kaşığı çekilmiş ceviz
1 Yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Yapılışı:

Elmalar soyulup rendelenir. Şeker ile bir kapta çok, çok az su ilavesiyle pişirilir. İnmesine yakın tarçın ve ceviz katılır soğuması beklenir.
Milföy hamurlarını isterseniz bütün kullanıp ortasına elmalı harçtan konulup bohça gibi kapatabilirsiniz.
Veya benim yaptıgım gibi ,milföy hamurları ikiye bölüp harcını koyduktan sonra rulo yapabilirsiniz.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 175 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirilir .Fırından çıktıktan sonra biraz beklenir pudra şekeri serpilir.

29 Mayıs 2009 Cuma

Zencefil ve Tarçınlı Kurabiye


Toruncanın, doğum günü için yaptığım ikinci çeşit kurabiyeler de zencefilliydi.

Gerekli Malzemeler:

200 Gr Tereyağ (oda ısısında)
250 Gr pudra şekeri
1 Yumurta
3 Su bardağı elenmiş un
1 Çay kaşığı vanilya
1 Çay kaşığı zencefil
1 Çay kaşığı tarçın

Oda ısısındaki tereyağ ve yumurta çırpılarak krema haline gelmesi sağlanır.İçine yumurta ilave edilir ve karıştırılır. Vanilya da konulur yine karıştırırlır.
Diğer bir kapta elenmiş un, zencefil, tarçın harmanlanır. Birinci karışıma azar azar ilave edilerek karıştırılır.
Bu hamur buzdolabında yarım saat bekletildikten sonra ince bir şekilde düz bir satıhta açılır. İstenilen şekildeki kalıpla şekil verilir.
Tepsiye yağlı kağıt serilip 180 derece ısıstılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir.

28 Mayıs 2009 Perşembe

Peynirli Poğaça


Bu sefer mayalı bir tarif olmasın dedim kendi kendime. Aklıma annemin yaptığı bir tarif geldi. Yumuşacık pamuk gibi poğaçalar oldu.

Gerekli Malzemeler:

1 Su bardağı zeytinyağı
1 Su bardağı yoğurt
1 Tatlı kaşığı sirke
1 Çay kaşığı tuz
3 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
1 yumurta sarısı(üzerine sürmek için)
çörek otu

İçi için:
150 Gr beyaz peynir
Yarım Demet maydanoz

Peynir ufalanır. Maydanoz ayıklanıp doğranır. Peynir ile karıştırırlır.

Hamurun yapılışı:

Zeytinyağ,yoğurt,sirke ,tuz karıştırılır.Elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilir.(kullanılan unun cinsine göre 3 veya 3.5 su bardağı olabilir.)
Kulak memesi kıvamında sert olmayan bir hamur elde edilir .
Bu hamur üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.Sonra küçük parçalar koparılırak avuç içinde açılır. İçerisine peynirli harç konularak, kapatılır.
Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörekotu ile süslenir ,180 derece ısıtımış fırında yarım saat pişirilir.

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Susamlı Kurabiye


Bir bayram ziyaretinde eşimin yengesinde yediğimiz bu kurabiyeler çok hoşumuza gitmişti. Tarifini alırken torunlara yaparım demiştim. Kısmet toruncanın doğum gününde yapmakmış.

Gerekli Malzemeler:
1 Yumurta
200 Gr oda sıcaklığında margarin (ben tereyağı kullandım)
3 Su bardağı un
1 Su bardağı buğday nişastası
1 Su bardağı susam
6 Çorba kaşığı pudra şekeri
1 Paket kabartma tozu

Yapılışı:

Susam, yanmaz tavada kısık ateşte çevrilir.(rengi hafif kızarıncaya kadar)
Yumurta ve yağ, krema gibi olana kadar karıştırılır. İçine pudra şekeri ilave edilir.
Tekrar karıştırılır.
Un, nişasta ve kabartma tozu ayrı bir kapta harmanlanır. Diğer karışımın içine azar, azar karıştırılarak ilave edilir. Susam da katılıp tekrar karıştırılır.


Buzdolabında yarım saat bekletilir. Sonra düz bir zeminde 3mm kalınlığında açılır.
Kalıplara konulup ,kağıt serilmiş tepside , 180 derecede ısıtılmış fırında yirmi dakika pişirilir. Fırından çıkınca biraz beklenip üzerine pudra şekeri serpilir.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Cevizli Kek (yeni tarifle)


Cevizli keki yaparken bu sefer kefir kullandım. Sonuç muhteşem oldu diyebilirim.Süt veya yoğurt yerine kullanılan kefir kekleri yumşacık yapıyor. Ağızda dağılıveriyor.

Gerekli Malzemeler:

3 Yumurta
1 Su bardağı kefir
1 Su bardağı sıvı yağ
1.5 Su bardağı şeker
3 Su bardağı un
1 Su bardağı çekilmiş ceviz
1 Paket kabartma tozu

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki yumurta ve şeker iyice çırpılır.İçine yine oda sıcaklığındaki kefir ve sıvı yağ ilave edilir. Çırpıcı yardımıyla karıştırılır.
Ayrı bir kapta elenen un ile kabartma tozu karıştırılır.Diğer karışıma azar, azar katılarak iyice karıştırılır. Son olarak çekilmiş ceviz ilave edilir.
Tereyağı ile yağlanmış kek kalıbına dökülerek 170 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 60 dakika kadar pişirilir.
(kefir kullandığım zaman fırının ısısını biraz düşürüyorum, pişme süresi de orantılı olarak uzuyor)

15 Mayıs 2009 Cuma

Zeytinyağlı yer elması



Yerelması soyması zor, fakat bir o kadar da lezzetli ve faydalı bir yiyecek. Yerleması Çorbası da çok güzel oluyor.

Gerekli Malzemeler:

1/2 Kg yerelması
1 Kuru soğan
1 Çay bardağı zeytin yağı
1 Su bardağı su
1 Fincan pirinç
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Çay kaşığı tuz
2 Çay kaşığı nane

Yapılışı:

Yerelması soyulur. Limonlu suyun içinde bekletilir.

Soğan mutfak robotunda doğranır. Zeytinyağında hafifçe sarartılır. Limonlu sudan alınıp , suda yıkanan yerelması küçük doğranır,tencereye ilave edilir . Su tuz ve şeker de konulup pişirilir.
6-7 dakika kadar sonra yıkanmış pirinç ilave edilir. Pirinçler pişene kadar devam edilir.İndirmeye yakın nane konulur . Soğuması beklenir servs edilir.

14 Mayıs 2009 Perşembe

Lahmacun


Mayalı hamurları yapmaya cesaretim yoktu bir ara . Fakat tahinli sarmayı yaptıktan sonra elim alıştı diyelim.

Gerekli Malzemeler:

1 Paket kuru maya
1 Fincan su (Ilık)
1.5 Su bardağı süt
5 Su bardağı un
1 Çay kaşığı şeker
1 Çay fincanı zeytinyağı

İç Malzemesi

1/2 Kg yağlı kıyma
1 Kuru Soğan
2 Sivri biber
2 Domates
1 Çorba kaşığı biber salçası
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
4-5 Diş sarımsak
1 Fincan zeytinyağı
Yapılışı.

Maya su ve şeker ile eritilir. 2 dakika kadar kabarması beklenir. Un elenir,tuz konur , ortası havuz gibi açılır. Maya , süt ve zeytinyağı katılarak yumşak bir hamur yapılır.Üzeri nemli bezle kapatılarak sıcak bir yerde kabarması beklenir.

İçin Hazırlanması:

Soğan mutfak robotunda çekilir. Domates ve biber yıkanıp küçük olarak doğranıp kıyma ve salça ile birlikte soğanlara ilave edilir.Tuz ve karabiber ve zeytinyağı eklenir . Az su ile sulandırılır cıvık bir iç olması istenir.

Kabaran hamur 16 adet bezeye ayrılır. Her bir beze 10 cm çapında açılır.Üzerine hazırlanan iç konulur.
Fırın yaklaşık 225 dereceye getirilir. Hazırlanan lahmacunlar fırının en alt kısmında10 ar dak. pişirirlir.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Tabule




Evin bahçesindeki maydanozlar birden çoştu. Topladık, kızım arkadaşlarına verdi . Yine de bize epeyce maydanoz kaldı. Bu maydanozları ziyan olmadan nasıl değerlendirsek diye konuşurken kızım Tabule yapalım dedi . Hiç yapmadığım ve yemediğim bir şey .
Arkadaşlarımızla restorana gittiğimizde menüde tabule vardı . Ve bizim gruptan birisi tabule ısmarladı . O gün masaya bol maydanozlu bir salata servis edildiğini görmüştüm.
İnternetten tarif ararken Lübnan'a özgü bir yemek olduğunu öğrendim. Farklı seçenekler kullanılarak uygulanmış bir kaç tarif arasından en uygun olabileceğini düşündüğüm bir tarifi yine kendimize göre değiştirerek yaptım.Çok güzel oldu.

Gerekli Malzemeler:

1.5 Su bardağı ince bulgur
1 Su bardağı sıcak su
2 Domates
1 Demet taze soğan
2 Demet maydanoz
1 Demet dereotu
1 Çay bardağı zeytinyağı
2 Çay kaşığı tuz
1 Çorba kaşığı kimyon
4- 5 diş sarımsak
1 Limon suyu

Yapılışı:

Bulgur sıcak su ile ıslatılır . Üstü kapatılarak demlenmesi beklenir.Taze soğan ,domates ayıklanıp küçük küçük doğranır. Sarımsaklar ezilir.Maydanoz ve dereotu ayıklanıp doğranır. Bütün malzeme bir araya getirilerek harmanlanır.
Bzaı tariflerde kimyon kullanmamış nane konulmuş Fakat kimyon çok yakıştı .
Ayrıca orjinal tarifinde bir su bardağı haşlanmış nohut ve bir adet salatalık da vardı .Ben onları katmadım.
Bu salataya maydanoz salatası da diyebiliriz belki, çünkü özellikle çokça maydanoz kullanılıyor.

12 Mayıs 2009 Salı

Elmali Krep





Bu tarifi Oktay ustadan aldım.

Gerekli Malzemeler:

4 Yumurta
1 Su bardağı un
1+3/4 Su bardağı süt
1 Çorba kaşığı şeker
1 Çay kaşığı tuz

4 Elma(irice olanlardan)
1/2 Su bardağı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tarçın
1/3 Su bardağı pekmez
1 Tatlı kaşığı limon suyu
1/2 Su bardağı kuru üzüm

Yapılışı:

Elmalar soyulur ,rendelenir.Üzerine limon suyu gezdirilir.Şeker ,kuru üzüm ve pekmez ilave edilerek pişirilir. İnmesine yakın tarçın eklenir.

Kreplerin Yapılışı:

Un süt ile çözelti haline getirilir.İçine tuz ve şeker konulur. Ayrı bir kapta çırpılan yumurtalar bu karışıma ilave edilir.Bu karışımdan bir çorba kepçesi kadar alınıp yağsız tavada arkalı önlü pişirilir.
İçine elmalı karışımdan yayılır. Rulo haline getirilir. Üzerine pudra şekeri serpilir.
Arzu edilirse yanında dondurma ile servis yapılabilir.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

Etli Pide



Gerekli Malzemeler:

Hamuru için:

1 Paket kuru maya
1 Fincan ılık su
1.5 Su bardağı ılık süt
5 Su bardağı elenmiş un
1 Çay kaşığı şeker
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay bardğı zeytinyağı

İç Malzemesi

1kg Kuzu kuşbaşı
1 Kuru soğan
2 Su bardağı su
2 Çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 Domates
200 gr Tereyağ
1 Yumurta sarısı(üzerine sürmek için)

Yapılışı:

Kuru maya bir bardağın içinde su ile ıslatılır şeker katılır .2 dakika kadar kabarması beklenir. Süt ilave edilir.
Çukur bir kaba elenen una tuz katılır, ortası havuz gibi açılır. Maya ve zeytinyağı katılarak hamur yapılır. Üzeri nemle bezle örtülüp yarım saat sıcak bir yerde kabarması beklenir.

Soğan yemeklik doğranır ,tereyağında kavrulur.Etler ilave edilir kavrulmaya devam edilir . Domatesler küçük doğranır onlar da ilave edilip su katılır etler yumşayıncaya kadar pişirilir.Ocaktan almadan önce tuz ve karabiber katılır.

Hamur 12 eşit parçaya bölünür . Herbir parça yufkadan biraz kalınca açılır. Ortasına pişen et konur ve oval şekil verilir, kapatılır. Üzerine ılık su ile çırpılmış yumurta sarısı sürülür. 225 derece ısıtılmış fırında alt seviyede yaklaşık 12 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine tereyağ sürülür.

10 Mayıs 2009 Pazar

Kağıt Kebabı



Gerekli Malzemeler:

1 Kg kuzu kuşbaşı
1 Kuru soğan
2 Su bardağı su (Etleri pişirmek için)
2 Su bardağı su( fırın tepsisine koymak için)
200 gr tereyağ
3 Patates
3 Havuç
1.5 Su bardağı haşlanmış bezelye(konserve veya donmuş olabilir)
2 Su bardağı sıvı yağ (Kızartma için)
1 Yemek kaşığı sıvı yağ (Fırın tepsisine koymak için)
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kekik


Yapılışı:

Kuşbaşı et, tahta kaşıkla karıştırılarak tereyağında kavrulur.İçine yemeklik doğranmış soğan ilave edilir . Yaklaşık 10 dakika kavrulmaya devam edilir. Daha sonra su ilave edilir, altı kısılarak etler yumşayıncaya kadar pişirilir. Ara sıra suyunu çekip çekmediği kontrol edilir, su az gelirse ilave edilir. Etlerin pişmesine yakın tuz , karabiber ve kekik ilave edilir. Çok sulu kalmaması gerekir.
Havuçlar soyulup yıkandıktan sonra haşlanır küçük küpler halinde kesilip, sıvı yağda kızartılır.
Patatesler soyulup yıkanır küçük küp şeklinde doğranıp , kızartılır. Her ikiside fazla yağını almak için peçete üzerine konur.
Bezelyeler haşlanır (konseve kullanılıyorsa gerek yok).
Kare şeklinde kesilen yağlı kağıtların her birisine pişirdiğimiz et ,havuç patates ve bezelye karışımından birer çorba kaşığı konur ve kağıt kapatılarak fırın tepsisine yerleştırılir.Fırın tepsisine 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve 2 su bardağı su ilave edilir.
Yaklaşık 15 dakika 175 derecede tekrar pişirilir.

Her Lokmada Ayrı Bir Lezzet   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP