9 Mart 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Yaprak Dolması



Annemin kulakları çınlasın. Onun yaptığı dolmalar meşhurdur. Eh ben de bir şeyler kapmışım ondan. Sardığınız yaprağın güzel olması bence çok önemli. Ben bizim bahçedeki asmanın yapraklarını kullanıyorum. Yazın toplayıp tuzladıktan sonra derin dondurucuya koyuyoruz. Gerektikçe de çıkarıp kullanıyoruz. Bir keresinde başka bir şehirde bulunduğum için konserve yaprak aldım çınar yaprağını asma yaprağı diye koymuşlar herhalde yaprakları yumuşatmak için denemediğim yol kalmadı kaynat kaynat yumşamadılar. Hatta en sonunda karbonatlı suda kaynatmak aklıma geldı eh nispeten sarılacak kıvama getirebilmiştim.

Gerekli Malzemeler:

5 Kuru soğan
Yarım kg asma yaprağı
2 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı su
1 Su bardağı zeytinyağı
2 Çay kaşığı tuz
1 Demet nane (veya 2 tatlı kaşığı kuru nane)
1 Demet dereotu
1.5 Tatlı kaşığı yeni bahar (dolma baharı)
2 Çay kaşığı tarçın
2 Çorba kaşığı dolma fıstığı
2 Çorba kaşığı kuş üzümü
1 Çorba kaşığı toz şeker
2 Çay kaşığı tuz


1 çay kaşığı karabiber
Yarım limon suyu

Ayrıca

1 Su bardağı su
1 Çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Asma yaprakları salamura ise yıkanıp tuzu giderilir. Bir tencere kaynar suda (yaprağın cinsine göre) yapraklar haşlanır. Suyu süzülüp bekletilir.

Küçük küçük doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulur. İçine dolma fıstığı ve kuş üzümü konur. Yıkanıp süzülen pirinçler de ilave edilir, parlak olana kadar beraber kavrulur. Yıkanıp ayıklanan dereotu doğranır, şeker , tuz , karabiber konur. Taze nane kullanılıyorsa o da yıkanıp doğranır ilave edilir. 1 su bardağı sıcak su ekleyerek kısık ateşte pilav gibi pişirilir. Demlenmeden önce kuru nane, yenibahar, tarçın konur .Tencerenin ağzı kapalı olarak 25-30 dakika beklenir.

Yapraklara düz bir zeminde damarlı kısımları içe gelecek şekilde yaptığımız dolma harcından birer talı kaşığı konur ve sarılır. Yayvan bir tencerede üzerine tekrar 1 bardak sıcak su ve 1 çay bardağı zeytinyağı ve limon suyu konularak 20 dakika daha kısık ateşte pişirilir.

Üzerine kesilmiş limon dilimleri ile servis edilir.

0 yorum:

Her Lokmada Ayrı Bir Lezzet   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP