27 Şubat 2009 Cuma

Ispanak, havuç püreli köfte


Bu gün çocuklara ıspanağı nasıl yedirebilirim derken aklıma Oktay ustanın tariflerinden biri geldi. Tarifte bizim için biraz değişiklik yaptım.

Gerekli Malzemeler:
400 Gr ıspanak
2 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Kuru soğan
2 Havuç
1 Çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz,karabiber
2 Çorba kaşığı krem peynir
2 Çorba kaşığı krema

Köfte İçin:
1 Kg köftelik kıyma
1 Kuru soğan
2 ince dilim ekmek içi
1 Çorba kaşığı zeytinyağı
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kimyon

Yapılışı:

Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağda çevrilir. Ispanaklar ayıklanıp yıkanır. Küçük doğranarak soğanlarla beraber kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir. İçine krem peynir ve krema karıştırılır.
Havuçlar haşlanır. Süzüldükten sonra üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ilave edilerek püre haline getirilir.


Köftenin yapılışı:

Soğan rendelenir, içine bayat ekmek içi, zeytinyağı, baharatlar ve kıyma konularak yoğurulur. Yarım saat dinlendirilir. Sonra el ile yuvarlak şekil verilir ortası çukurlaştırılr. (Ben hepsini aynı ebatta olaması açısından muffin kalıbına koyup ortalarını çukurlaştırdıktan sonra fırına koydum). 145 Derecede yarım saat pişen köfteler fırından çıkarılır. Başka bir kaba alınan köftelerin ortasına önce havuç püresi üzerine de ıspanaklı karışım konup tekrar fırına konur 10 dakika daha pişirilir.

26 Şubat 2009 Perşembe

İrmik Tatlısı





İlk evlendiğim yıllarda yaptığım bir tatlıydı. Çocuklar yuvadan uçunca yapmaz olmuştum. Her şey birarada olunca, paylaşılınca güzel değil mi? Şimdi çocuklarımın ve torunlarımın yanında bu tatlıyı tekrar yaptım.

Gerekli Malzemeler:

1 Kg süt
8 Çorba kaşığı irmik
11 Çorba kaşığı toz şeker
30 Gr tereyağ (veya margarin)
1 Su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1.5 Su bardağı ceviz (çekilmiş)

Yapılışı:

İrmik ve şeker tencereye konur kuru haldeyken karıştırılır. Tencerenin altı açılır. Süt yavaş yavaş ilave edilerek muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirilir. Tencerenin altı kapatılıp tereyağ ilave edildikten sonra üç dakika kadar karıştırılır.

Fazla çukur olmayan bir kaba muhallebinin yarısı dökülür. Araya çekilmiş ceviz ve kuru üzüm serpiştirilir. Üzerine bir kat daha muhallebi dökülür. Üzeri yine ceviz ve kuru üzüm ile süslenir.
Eğer tabak küçükse muhallebiyi üç kat olarak da dökebilirsiniz. Afiyet olsun.

25 Şubat 2009 Çarşamba

Minestrone Çorbası


Aslında bu çorbanın adını "evde hangi sebze varsa koy" çorbası olarak değiştirmek lazım. Tariflerine baktığım zaman herkesin farklı sebzeler kullandığını gördüm . Ben de evdeki sebzelerden minesterone çorbası yaptım . Eksik kalmayalım değil mi?

Gerekli Malzemeler:

1/4 Lahana
2 Havuç
3 Patates
1 Kuru soğan
1/2 Su bardağı haşlanmış nohut
1 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 Kahve fincanı yıldız şehriye
2 Domates
2 Yemek kaşığı yağ
5 Su bardağı et suyu( su ve bulyon da olabilir)
2 Çay kaşığı tuz
2 Tatlı kaşığı nane
1 Yemek kaşığı maydanoz

Yapılışı:

Soğanlar küçük küçük doğranır. Yağda pembeleşinceye kadar çevrilir. İçine tavuk suyu konur kaynatılır. Bütün sebzeler küp şeklinde doğrandıktan sonra kaynayan suya konur yarım saat kadar pişmesi beklenir. Nohut ve fasulye ve en son yıldız şehriye ilave edilir. Yaklaşık 6-7 dakika daha pişirilir. Nane ve maydanoz konur.

24 Şubat 2009 Salı

Bademli bulgur pilavı


Bu sefer de değişiklik olsun diye bulgur pilavını kuş üzümlü ve bademli yaptım.

Gerekli Malzemeler:

2 su bardağı pilavlık bulgur
1 Kuru soğan
3.5 su bardağı tavuk suyu ( veya su ve bulyon)
2 Domates (Veya 1 su bardağı doğranmış konserve domates)
125 Gr tereyağ
100 Gr tuzsuz badem (kabukları ayıklanmış)
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı yeni bahar

Yapılışı:

Soğan mutfak robotunda çekilir. Tereyağ, pilav tenceresine konur eritilir. Kabukları ayıklanmış bademler yağda çevrilir. Soğan ilave edilir hafifçe sararması sağlanır. Kuru üzüm ve domatesler konur onlar da kavrulur. Sıcak tavuk suyu ve tuz konur ve bulgur ilave edilir. Kısık ateşte 20 dakika kadar pişirilip altı kapatılır. Baharatlar katılıp karıştırılır, demlenmesi beklenir.
(Bademlerin kabuklarını ayıklamak için sıcak suda bekletin)

23 Şubat 2009 Pazartesi

Tavuklu Şıpırt



Adını duyunca siz de eminim bu da neyin nesi demişsinizdir. Ben de ilk duyduğumda ne ola ki demiştim. Adının anlamını bilmiyorum , adı şıpırt yemesi şapurt şupurt diye tarif edebilirim.Yani o kadar lezzetli oluyor. Bursa' da çok sevdiğimiz dostlarımdan Firuzan hanımdan öğrendiğim ve ilk kez acaba yapabilirmiyim, diye korkarak giriştiğim ve sonunda yüzümün ağardığı bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

Gerekli Malzemeler:

4 Yumurta
1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı sirke
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
1 Su bardağı ılık su
2 Çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un ( ben 4.5 su bardağı un kullandım)

Ayrıca aralarına sürmek için

250 Gr tereyağı
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Çay bardağı sıvıyağ

Bu karışımda tereyağı eritilir, Diğerleri ile karıştırılır.
1 Adet tavuk
1 Kuru soğan
1 Havuç

Yapılışı:

Tavuk suda haşlanır. Haşlanırken suya bir adet soğan bir adet havuç konur.

Un, yumurta, sirke, ılık su ,tuz,tereyağ,zeytinyağı karıştırılarak hamur yapılır. Ele yapışmayacak kıvamda olunca bu hamurdan 20 adet beze yapılır. Bezeler el ile açılır (ben oklava ile açtım) önce yemek tabağı boyutunda açılan bu bezeler üst üste konurken aralarına tereyağı, zeytinyağı, sıvıyağ karışımı sürülür. Her yeni beze açılıp üste konulurken el ile genişletilir. Tepsinin ebatına uygun olarak genişletilir. (bu sizi korkutmasın arada yağ olunca kolay genişliyor). En son katı koyduktan sonra baklava şeklinde kesilir. 180 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. ( Bunu kuru olarak saklayabilirsiniz)


Üzerine yenmeden 10 dakika önce sıcak tavuk suyu dökülür. Tavuk etleri didilip üzerine konur . (ben yanında but olarak servis ettim).

19 Şubat 2009 Perşembe

Mantar çorbası


Mantar çorbası

Gerekli malzemeler:

150 Gr mantar
1 Kuru soğan
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
3 Su bardağı tavuk suyu (Su ve bulyon da olabilir )
2 Çorba kaşığı tereyağ
2 Çorba kaşığı un
2 Su bardağı süt
2 Çay kaşığı tuz
Yarım paket krema

Yapılışı:

Soğan mutfak robotunda çekilir. Bir yemek kaşığı sıvı yağda çevrilir. Tavuk suyu ilave edilir. Kaynayınca içine yıkanıp küçük küçük doğranmış mantarlar ve tuz ilave edilir. Yirmi dakika kadar pişirilir.

Ayrı bir kapta tereyağı eritilir. Un konur ve sararana kadar çevrilir. Altı kapatılıp ılık süt yavaş yavaş yedirilir. Topak kalırsa el blenderi ile giderilir. Bu karışım mantarların üzerine ilave edilir. On dakika daha pişirilir . Bu arada yarım paket krema ilave edilip karıştırılır.
Bu çorbayı küçük torunum da yiyeceği için sonunda el blenderi ile pütürsüz hale getirdim.

18 Şubat 2009 Çarşamba

Mantarlı Pilav


Her zaman evde mantar bulunmuyor. Bugün, dünden aldığımız mantarlardan pilav ve kremalı mantar çorbası yapayım dedim.

Gerekli Malzeme:

100 Gr Mantar (Kültür Mantarı)
2 Su bardağı pirinç
1 Kuru soğan
4 Su bardağı tavuk suyu (veya su ile bulyon )
2 Çay kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
100 Gr tereyağ

Yapılışı: (6 Kişilik )

Soğan mutfak robotunda çekilir. Sıvı yağda hafifçe çevrilir. İçine yıkanıp yarım ay gibi kesilen mantarlar ilave edilir. Tuz konulup 8-10 dakika mantarların pişmesi sağlanır.
Pirinç sıcak su ile yarım saat kadar ıslatılır. Pilav tenceresine tereyağ konur eritilir. Suyu süzülen pirinç ve soğanlı mantar karışımı tencereye konulup üzerine sıcak tavuk suyu (veya normal suda eritilen bulyon ) ve yeteri kadar tuz ilavesiyle yirmi dakika kısık ateşte pişmesi beklenir. Altı kapatılıp, kapakla tencere arasına kalın bir kağıt veya bez konur. Demlenmesi beklenir.

15 Şubat 2009 Pazar

Armut Tatlısı


Ne zamandır armut tatlısı yapmak istiyor fakat fırsat bulamıyordum. Bu güne kısmetmiş.

Gerekli Malzemeler:

5 Armut
5 Çay bardağı toz şeker
1 Kahve fincanı su
1 Paket vanilyalı puding

Ayrıca
1 Çay bardağı şeker
1 Paket krema

Yapılışı:

Armutlar yıkanır, soyulur, yayvan bir tencereye konur. Her birinin üzerine bir çay bardağı toz şeker konur. Bir fincan su, azar azar ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Bu arada puding pişirilip yumuşayıp pişen armutlar bu pudingin içine batırılır. Pudingin armutların üzerine yapışması sağlanır.

Ayrı bir kapta bir çay bardağı şeker, bir - iki damla su ilavesiyle erititilir. Krema ilave edilerek hızla karıştırırlır, böylece karamel elde edilmiş olunur. Bu karamel de pudingten çıkarılan armutların üzerine sos olarak konur.

13 Şubat 2009 Cuma

Toruncana kakaolu puding


Şu an evde perhiz rüzgarları esiyor. O yüzden yarım ölçüyle yaptım bu tatlıyı. Büyük torunuma annesi Kıpırcan diyor, ben de Toruncan. Bu puding onu en sevdiği şeylerden biri.

Gerekli Malzemeler:

Yarım kilo süt
2 Kahve fincanı un
1.5 yemek kaşığı kakao
4 Yemek kaşığı toz şeker
30 Gr tereyağ

Yapılışı:

Bir tencereye un, şeker, kakao konur. Kuruyken karıştırılır. Azar azar süt ilave edilerek kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Muhallebi kıvamına geldikten sonra ateş kapatılır. İçine tereyağ konur, tekrar karıştırılır. Tereyağı eridikten sonra kaplara boşaltılır. Bu ölçüyle 4 kase puding çıkıyor.

Aynı yemeklerle yapılan çeşitlemeler

Bazı kimseler iki gün üst üste aynı yemeği yemek istemiyor. Özellikle çocuklar değişiklik arıyorlar. Yenmedi diye atacak mıyız canım yemekleri?

Örneğin ıspanak yemeği birinci gün kıymalı pirinçli yenir. İkinci gün içine yumurta kırarak yumurtalı ıspanak yapılabilir veya krep yapıp içine suyunu süzdürdükten sonra ıspanağı koyarak ve üzerine kaşar rendesi koyup fırınlayarak sunulabilir. Veya köfte yapıp ortalarını çukurlaştırıp içine ıspanakları koyup yine fırınlayarak değişik versiyon olabilir.

Tavuklu herhangi bir yemek ikinci güne fırında makarnanın arasına konulup yalancı lazanya gibi veya yine krep içine konarak fırınlanıp değerlendirilebilir.

Ispanaklı börek için ıspanakları kavururken salan fazla suyu saklayıp renklı pilav veya çorbalarda kullanabiliriz.

Sizlerden gelecek fikirleri de bekliyorum.

12 Şubat 2009 Perşembe

Ceviz

Elma tatlısında ve tahinli çörekte ceviz kullanınca faydalarından bahsetmek istedim. Özellikle öğrencilere sınav zamanlarında tavsiye edilen cevizin içinde omega 3 yağ asitleri, melatonin, manganez , bakır, magnezyum mevcut. Cevizin şekli de beyne benziyor. Dışta sert kabuk (kafa kemikleri), içinde ince bir zar (beyin zarı), onun için de de meyvası yani ceviz (beyin). Öğrenme kabiliyetini arttırdığı gözlemlenmiş. Hammurabi kanunlarında dahi adı geçen bir bitki. Kötü kolesterolu düşürüp kalp krizi riskini azaltıcı ve damar sertliğini önleyici etkisi dolayısıyla her gün 5-6 tane tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca antioksidan etkisi de mevcut. Cevizdeki melatonin insan vücudunun ürettiği formda. Bilindiği gibi melatonin uyku düzensizliklerinde kullanılıyor.

(Kaynak: Kahramanmaraş S.İ. Üniv. Ziraat fakültesi Y.Doç. Dr. Mehmet Sütyemez 'in raporu)

11 Şubat 2009 Çarşamba

Sebzeli Tavuk



Gerekli Malzemeler:

Yarım kg kuşbaşı tavuk
1 Kuru soğan
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı yoğurt
1 Yemek kaşığı salça
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı fesleğen
2 Havuç
2 Patates
1 Su bardağı kadar konserve bezelye
250 Gr taze fasulye
100 Gr teryağ
Yarım bardak su
Tuz
Yapılışı:
Soğan küçük küçük doğranır. Yıkanan tavuk etleri ,sıvı yağ ,yoğurt ve baharatlarla harmanlanıp marine olmak üzere 20 dakika bekletilir. Havuç ve fasulye ayrı, ayrı haşlanır. Haşlandıktan sonra küçük doğranan havuç, patates,fasulye , bezelye ve tavuk etleri ile borcam tepsiye konur. Tuz, tereyağ ve su ilave edilerek 175 derece fırında 45 dakika pişirilir.

10 Şubat 2009 Salı

Kremalı pırasa çorbası


Mutfağımızda ve genelde diğer milletlerin mutfağında çorba ilk yemek olarak gelir. Türk mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbası başta olmak üzere çok çeşit vardır. Bunlardan birini de ben denedim .Evde çocuk olunca bizim için çorba vazgeçilmez oluyor.

Gerekli Malzemeler:

2 adet pırasa
2 havuç
2 patates
1 kahve fincanı pirinç
1 Kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1.5 litre tavuk suyu (bulyon kullanılabilir)
1 Su bardağı süt
1 Küçük paket krema
Tuz

Yapılışı:

Soğan mutfak robotunda doğranır. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar çevrilir .Tavuk suyu ilave edilir. Yıkanıp ayıklanan ve küçük doğranan sebzeler sırasıyla önce havuç sonra pırasa ve patates olmak üzere kaynayan tavuk suyuna atılır .Pirinç de yıkanıp katılır .Tuz konur .Sebzeler helmeleşince sıcak süt ilave edilip blenderle pütürsüz hale getirilir .Son olarak da krema konur ve karıştırılır.

9 Şubat 2009 Pazartesi

Kardeşimin ıslak keki


Bu gün kızıma arkadaşları geleceği için aklıma İlhan'cığımın çok güzel yaptığı ıslak keki yapmak geldi.Onun eline su dökemem ama misafirlerimiz benim yaptığımı da beğendiler.

Gerekli Malzeme:
3 Yumurta
2 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı süt
4 Çorba kaşığı kakao
1 Su bardağı un (elenmiş)
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya

Yapılışı:
Yumurta , şekerle çırpılır.İçine sıvı yağ ,süt eklenir. Kakao ilave edilerek. karıştırılır. Bu karışımdan bir su bardağı ayrılır. Geri kalan kısma un ,kabartma tozu ve vanilya eklenir karıştırılır. Borcam tepsi sıvı yağla yağlanıp karışım içine konur .Isıtılmamış fırında 175 derecede 35-40 dakika pişirilir. Fırından çıkınca ayırdığımız sıvı kısım, kekin üzerine dökülür.Üzeri arzu edilirse ceviz veya hindistan cevizi ile süslenir.
Kullanılan malzemeler oda ısısında ve taze olursa daha güzel kabarır.

7 Şubat 2009 Cumartesi

Brokoli Çorbası



Gerekli malzemeler:
1 Brokoli (orta boy)
1.5 Su bardağı tavuk suyu
1 Su bardağı su
1 Kuru soğan
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı un
50 gr tereyağı
1 Su bardağı süt
Yarım paket krema
1 havuç

Yapılışı:

Soğan mutfak robotunda doğranır. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar çevrilir. Havuçlar da küçük küçük doğranıp az kavrulur. Tavuk suyu ve su ilave edilir içine küçük doğranan brokoliler konur.
Başka bir kapta tereyağı eritilir, içine un konur ve sararıncaya kadar çevrilir, altı kapatılıp içine sıcak süt azar azar konularak karıştırılır. Topak kaldıysa el blenderi ile giderilir. Haşlanan brokli suyundan bu unlu karışıma ilave edilerek iyice sıvılaştırılır ve bu karışım tencereye konur. Yarım paket krema ilave edilip blenderla pütürsüz hale getirilir.

6 Şubat 2009 Cuma

Mantarlı Tavuk




Gerekli malzemeler:
5 Parça dövülmüş tavuk göğsü
1 Kuru soğan
2 Çorba kaşığı sıvı yağ
1 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çay kaşığı tuz

İç Malzemesi:
300 Gr mantar
1 Kuru soğan
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
2 Domates (Konserve kesilmiş domates de olabilir)
2 Çarliston biber
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber

Üzeri için:
100 Gr tereyağ
1/2 Su bardağı sıcak su
3 Yemek kaşığı doğranmış domates
2 Çorba kaşığı rende kaşar peynir

Yapılışı:
Geniş bir kabın içine piyazlık doğranan soğan, yıkanan tavuk eti , tuz, yoğurt ve sıvı yağ konulup harmanlanır ve marine olması için beklenir.

İç Harcın Hazırlanması:
Kuru soğan doğranıp 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur. Çarliston biber yıkanıp küçük küçük doğranıp soğana ilave edilir . İki dakika çevrilir ve doğranmış domatesler ilave edilir. Mantarlar yıkandıktan sonra doğranır tuz ve karabiberle birlikte onlar da tencereye konur. Su koymaya gerek yok , çünkü mantar su salar. 10 dakika kadar pişirilir. .

Marine olan tavuk etleri iyice inceltilir. (ya elle ayırabilirsiniz veya dövücü ile inceltebilirsiniz.) Yapılan harç bu tavuk etlerinin içine konarak rulo yapılır . İstenirse bir kürdan yardımıyla tutturulabilir. Borcam tepsiye dizilir. Üzerine eritilmiş tereyağı, doğranmış domates ve sıcak su karışımı dökülerek 175 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirilir. Fırından çıkmadan az önce kaşar rendesi konur.

5 Şubat 2009 Perşembe

Makarna Salatası




Gerekli Malzemeler:

1 Paket burgu makarna
1.5 lt su
1 Çay kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı sıvı yağ
5 Çorba kaşığı yoğurt
3 Çorba kaşığı mayonez
1 Küçük konserve bezelye
2 Tatlı kaşığı kuru nane
2-3 Diş sarımsak (Arzu edilirse)

Yapılışı:

Makarna tuzlu suda haşlanır. Haşlanırken içine bir tatlı kaşığı sıvı yağ konur. Süzdükten sonra yoğurt ve mayonez ile karıştırılır. Bezelye ve nane ilave edilir. Ben sarımsak kullanmadım.

4 Şubat 2009 Çarşamba

Nar hakkında


Akdeniz bölgesinin bitkisi olarak bilinse de bütün Avrupa'da yetişen bir bitkidir. Antioksidan özelliği çok fazladır. Antioksidanlar vücutta oksitlenmeyi önleyici maddelerdir. Bunu vücudumuzdaki bazı enzimleri arttırırıp savunma mekanizmasını arttırarak yaparlar. C vitamini deposudur. Ayrıca potasyum ve demir de içerir. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Nar suyunun damar sertliğini önlediği, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bilmecelerde "çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane" diye sorulan bu meyve bazı kültürlerde bereketin simgesi olarak görülür. Yeni yıla kapı eşiğinde nar kırarak girmenin o yıl o eve bereket getireceğine inanılır.

Nar ekşisi elde etmek için 2 kg nar sıkılır. Nar suyu 1 kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon suyu ile kaynatılır.

Narı kolay ayıklamak için Pratik Nar Ayıklama Yöntemi yazısına bakmanızı tavsiye ederim. Narın suyunu kolayca sıkmak için IDEALISK patates püresi yapan aleti kullanabilirsiniz.

3 Şubat 2009 Salı

Mercimek Salatası



Gerekli Malzemeler:

2 Su bardağı siyah mercimek
1 Su bardağı kuskus
1 Kuru soğan
1 Yemek kaşığı sıvı yağ (Soğanı kavurmak için)
3 Adet taze soğan
1 Demet nane(Kuru nane de olabilir 1 Çorba kaşığı kadar)
4-5 Diş sarımsak (ezilerek katılacak)
4-5 Tane salatalık turşusu
1 Tatlı kaşığı kimyon
Yarım nar(tanelenmiş)
1 Limon suyu
1 Kahve fincanı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı nar ekşisi
2-3 közlenmiş kırmızı biber (Konserve olabilir)

Yapılışı:

Siyah mercimek ve kuskus ayrı ayrı haşlanır .Bir kuru soğan küçük küçük doğranıp bir yemek kaşığı sıvı yağda çevrilir.Taze soğan ve dereotu ince kıyılır.Salatalık turşusu küçük küçük doğranır. Sosu için zeytinyağı ,ezilmiş sarımsak, limon suyu,ve nar ekşisi biR kapta karıştırılır.Haşlanmış mercimek,kuskus ,baharat ve diğer malzemeler bu sosun içinde harmanlanır.Nar ile süslenir. Afiyet olsun.

Her Lokmada Ayrı Bir Lezzet   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP